
Schrik niet als je tijdens de zwangerschap plots last krijgt van een
bloedneus. Het is niet schadelijk maar kan wel heel vervelend zijn. Het is een van de
kwaaltjes in het 2de trimester.
Bij een bloedneus gaat het bijna altijd om een kleine bloeding. Een bloedneus ontstaat door scheurtjes in de bloedvaten van het neusslijmvlies. Een zwangere vrouw is hiervoor gevoeliger. De oorzaak hiervan is te vinden in hormonale en fysieke veranderingen. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer bloed aan voor zowel jezelf als de baby.
Daarnaast zorgt het zwangerschapshormoon
progesteron ervoor dat de bloedvaten dunner en dus gevoeliger worden. Ook de wanden van de bloedvaten in het neusslijmvlies worden dunner en beter doorbloed met het gevolg dat scheurtjes gemakkelijker kunnen voorkomen.
Bloedneus voorkomen
Er zijn verschillende manieren om de kans op een bloedneus te verkleinen. Toch is het zo dat bloedneuzen tijdens een zwangerschap niet abnormaal zijn en niet altijd te voorkomen zijn. Volgende tips zijn voor jou misschien wel de oplossing tegen je bloedneuzen:
- Rekening houden met gevoeligere bloedvaten: tijdens de zwangerschap zijn je bloedvaten veel gevoeliger. Peuteren in de neus kan dus al snel tot bloeden leiden. Ook niezen met de mond gesloten zet veel druk op de bloedvaten in de neus. Hard snuiten is zorgt ook voor veel druk, dus opteer voor zacht en rustig snuiten indien nodig.
- Extra vitamine C en ijzer opnemen. Dit zorgt voor sterkere vaatwanden.
- Slijmvliezen vochtig houden door veel te drinken.
- Begeef je zoveel mogelijk in luchtvochtige ruimtes. Indien het te warm is geef de voorkeur niet aan airco, maar een open ramen of een luchtbevochtiger.
Traditionele oplossing
Heb je last van een spontane bloedneus, doe dan het volgende:
- Ga rustig zitten en snuit je neus.
- Knijp vervolgens je neus toe en oefen een lichte druk uit op het neustussenschot.
- Plaats je kin tegen je borst en haal rustig adem.
- Blijf zo gedurende een tiental minuten zitten.
Gel tegen een bloedneus
Tegenwoordig is er een nieuwe behandeling op de markt waarbij je een
gel in je neus spuit die de bloedneus onmiddellijk stopt. Snuit je neus zodat het bloedende neusgat wordt vrijgemaakt. Plaats vervolgens het topje van de tube in de neus en knijp de gel zachtjes uit. De gel verdwijnt in de neusholte en komt uiteindelijk terecht in de keel zodat je het kan doorslikken. De gel heeft geen tot een lichtzoete smaak en is niet schadelijk voor zwangere vrouwen. Het kan ook vrij gebruikt worden wanneer men borstvoeding heeft.
Huisarts en apotheker
Het is natuurlijk ook mogelijk dat zelf na het uitvoeren van de voorgaande methoden, de neus nog steeds bloedt. Het is aangeraden om in dit geval contact op te nemen met je huisarts. Hij zal medicatie voorschrijven dat veilig is tijdens zwangerschap of je neus opvullen met gaasverband of tampon. Bij de volgende situaties wordt een doktersbezoek ook aangeraden:
- Neus bloedt nog steeds na een halfuur dichtknijpen.
- Ademhalen gaat moeilijk sinds bloedneus.
- Bloedneus door botsing met hoofd.
- Er is een overvloed aan bloed.
- Vermoeidheid en/of duizeligheid sinds bloedneus.
- Gelaat slaat bleek uit sinds het bloeden van de neus.
- Pijn in de borst na bloedende neus.
Indien je net een bloedneus gehad hebt en het komt niet vaker voor, geen paniek, houd rekening met de volgende tips om te zorgen dat de het niet direct terugkomt:
- Overgang warm naar koud en omgekeerd. Het beste is om je in een neutrale temperatuur te begeven. (bv. Geen warme dranken, niet slapen in koude ruimte…)
- Na een bloedneus mag je in het eerste uur niet snuiten.
- Neem extra vitamine C. Dit kan je verkrijgen door het eten van fruit, groenten of aardappelen of door het innemen van vitamine C tabletten. Het zorgt voor een versterking van de vaatwanden.
Voor verdere informatie neem dan direct contact op met je huisarts of apotheker.