blaasontstekingEen zwangerschap kan aanleiding geven tot een blaasontsteking, vooral in de eerste maanden. Maar wat is een blaasontsteking nu precies? En waarom heb ik als zwangere vrouw een verhoogd risico op een dergelijke ontsteking?

Blaasontsteking

De blaasontsteking – of ook cystitis is een ontsteking van het slijmvlies van de urinebuis of blaas en wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. We spreken in dat geval ook van een lage urineweginfectie. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, één op de twee vrouwen krijgt er ooit mee te maken.

Bij een blaasontsteking heeft men vaker de aandrang om te plassen en urineert men per plasbeurt slechts kleine hoeveelheden. De urine kan sterk ruiken, troebel zijn en soms kan er bloed aanwezig zijn. Tijdens het plassen ondervindt men een pijnlijk en branderig gevoel.

Daarnaast kan de infectie ook gepaard gaan met pijn in de onderbuik en onderrug. Wanneer je ook misselijk bent of zelfs moet braken, raadpleeg dan zeker je huisarts. In dat geval is er misschien sprake van een hoge urineweginfectie. Bij een blaasontsteking treedt normaalgesproken geen koorts op, wel kan er sprake zijn van een lichte temperatuursverhoging.

Oorzaak

Een blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën de blaas via de plasbuis binnendringen en zich beginnen te vermenigvuldigen. Het urinesysteem is nochtans ontworpen om bacteriën buiten te houden. De blaas is bijvoorbeeld uitgerust met een beschermende laag, de zogenaamde GAG-laag (glycosaminoglycaanlaag). Daarnaast bevat de urine antibacteriële eigenschappen die de groei van bacteriën verhindert. Soms loopt het echter toch mis.

De meest voorkomende infectie die een blaasontsteking veroorzaakt is die met de bacterie Escherichia coli (of ook E. coli). Dit is een bacterie die normaalgezien in de darmen aanwezig is. Ze baant zich vanuit het anale gebied via de plasbuis een weg naar de blaas. Daar hecht de bacterie zich aan de blaaswand en veroorzaakt ze een ontsteking. De reden waarom een vrouw meer kans heeft op een dergelijk ontsteking dan mannen ligt aan het feit dat vrouwen een veel kortere plasbuis hebben. Bovendien liggen de plasbuis en de anus veel dichter bij elkaar dan dit bij mannen het geval is.

Andere factoren die de kans op een blaasontsteking verhogen:

 • Anatomische afwijkingen of de aanwezigheid van nierstenen in de urineleider of de blaas.
 • Een infectie na katheterisatie van de urinebuis.
 • Een infectie na geslachtsgemeenschap
 • Slechtere hygiënische omstandigheden (zoals op vakantie)
 • Diabetes Mellitus
 • Eerder urineweginfecties

Een blaasontsteking voorkomen

Nu duidelijk is wat de oorzaken zijn van cystitis kunnen we overlopen hoe je het kan voorkomen. We raden je aan om rekening te houden met de volgende tips:

 • Zorg dat je altijd goed plast, tot alle urine weg is.
 • Als je moet plassen, ga dan ook meteen gaan plassen en houd het niet op.
 • Vergeet niet te plassen vooraleer je gaat slapen, want je zal waarschijnlijk niet willen wakker worden in de nacht om te plassen.
 • Drink voldoende. Bij voorkeur is dit water of veenbessensap.
 • Neem producten met vitamine C.
 • Draag geen synthetisch ondergoed, want deze leiden tot meer bacteriën.
 • Gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde producten.
 • Veeg van voor naar achter met toiletpapier.

Huisarts en behandeling

Wanneer na onderzoek blijkt dat je effectief een blaasontsteking hebt, zal de huisarts je antibiotica of andere geneesmiddelen voorschrijven. Ben je zwanger, dan zal men steeds rekening houden met het ongeboren kind bij de bepaling van de behandeling.

Als je naar de huisarts gaat met symptomen van cystitis, dan wordt een urineonderzoek gedaan om te kijken of je effectief cystitis hebt. Dit gebeurt door in laboratoria te kijken of er bepaalde bacteriën aanwezig zijn in de urine. Indien ja, dan wordt er in de meeste gevallen antibiotica voorgeschreven. Voor zwangere vrouwen is dit voornamelijk Nitrofurantoïne, aangezien deze niet schadelijk is voor het kind. Hierbij moet je zeven dagen lang, tweemaal per dag 100 mg opnemen.

Naast het nemen van antibiotica kan je ook de volgende maatregelen nemen:

 • Je moet minstens 2l per dag drinken. Op deze manier zal je veel plassen, waardoor de bacteriën verwijderd worden.
 • Neem voedingssupplementen op basis van veenbessen.
 • Neem veel producten met vitamine C op. Dit zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt en de bacteriën weggaan.
 • Ga plassen na de geslachtsgemeenschap.

Zwangerschap en blaasontsteking

Als zwangere vrouw heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. De groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat je blaas opzij geduwd wordt. Hierdoor moet je vaker plassen. Doordat er bij zwangere vrouwen na het plassen ook meer restjes urine in de blaas achter blijven kunnen bacteriën zich gemakkelijker verspreiden. De urine van een zwangere vrouw bevat namelijk extra voedingsstoffen, de ideale voedingsbodem voor bacteriën om te groeien.

Lees meer over zwangerschapskwaaltjes in het 1ste trimester.

blaasontsteking

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap kan aanleiding geven tot een blaasontsteking, vooral in de eerste maanden. Maar wat is een blaasontsteking nu precies? En waarom heb ik als zwangere vrouw een verhoogd risico op een dergelijke ontsteking? Blaasontsteking De blaasontsteking – of ook cystitis is een ontsteking van het slijmvlies van de urinebuis of blaas en wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. We spreken in dat geval ook van een lage urineweginfectie. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen,...

bloedneus

Bloedneus

Schrik niet als je tijdens de zwangerschap plots last krijgt van een bloedneus. Het is niet schadelijk maar kan wel heel vervelend zijn. Het is een van de kwaaltjes in het 2de trimester. Bij een bloedneus gaat het bijna altijd om een kleine bloeding. Een bloedneus ontstaat door scheurtjes in de bloedvaten van het neusslijmvlies. Een zwangere vrouw is hiervoor gevoeliger. De oorzaak hiervan is te vinden in hormonale en fysieke veranderingen. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer bloed...

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens zwangerschap: reden tot paniek?

Ongeveer één op de vijf zwangere vrouwen krijgt tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap te kampen met vaginaal bloedverlies. Heel wat vrouwen maken zich dan zorgen bij verlies van bloed bij de zwangerschap. Om je gerust te stellen, bloedverlies wijst niet automatisch op een miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies is er niets aan de hand. Het bloeden stopt na enkele dagen en de zwangerschap zet gewoon door. Bij de andere helft neemt het bloedverlies echter...

brandend maagzuur

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur (pyrosis) kan gedurende de ganse zwangerschapsperiode voorkomen en is volkomen onschuldig. Ongeveer zeven op de tien zwanger vrouwen krijgt ermee te maken. De symptomen van reflux zijn: Een brandend gevoel in de maag Een brandend gevoel in de slokdarm, de keel en achter het borstbeen Zure oprispingen, een zure smaak in de keel Moeilijk kunnen slikken Pyrosis wordt veroorzaakt door de fysieke en hormonale veranderingen die je lichaam tijdens de zwangerschap doormaakt. Het is één van de kwaaltjes in...

bandenpijn

Bandenpijn

Bandenpijn is een onschuldig maar erg vervelend zwangerschapskwaaltje. De baarmoeder hangt aan vier banden die tijdens de zwangerschap voor de nodige ondersteuning zorgen en de baarmoeder op haar plaats houden. Naarmate de zwangerschap vordert en de baarmoeder groeit, rekken de baarmoederbanden mee. Dit kan aanleiding geven tot bandenpijn. Het wordt omschreven als een stekende of zeurderige pijn ter hoogte van de liezen of het schaambot. De pijn kan soms ook uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Bandenpijn treedt vooral...

incontinetie

Talloze oplossingen voor zwangerschapsincontinentie

Voor veel vrouwen zijn de zwangerschap en bevalling een eerste kennismaking met zwangerschapsincontinentie. Gelukkig blijft het vaak bij een beetje druppelen. Maar helaas kan ook het meer dan dat worden, bijvoorbeeld wanneer je grote hoeveelheden verliest of ontlasting meekomt. Wat kun je dan doen om dit probleem op te lossen? Oorzaak zwangerschapsincontinentie Tijdens de zwangerschap veranderen je hormonen waardoor de bekkenbodem verslapt. De bekkenbodem zijn de spieren en het weefsel onder in de buik. Hier rusten de onderste organen op. Dankzij...

striemen bestrijden

Striemen bestrijden samen met Mustela®!

Als zwangere vrouw ken je het misschien wel: de angst om striemen te krijgen. Omdat Mustela® je wilt bijstaan om van die 9 maanden een aangename tijd te maken, zonder huidkwaaltjes, ontwikkelden we Mustela® Maternité, acht deskundige verzorgingen voor de huid van de zwangere vrouw en jonge mama’s.

zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis, wat? Hyperemesis gravidarum (HG) is een aandoening waarbij de zwangerschapsmisselijkheid ernstige vormen aanneemt. Zwangerschapsmisselijkheid is een vaak voorkomend zwangerschapskwaaltje en komt in lichte en zwaardere vormen voor. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken. Wanneer de misselijkheid bijna voortdurend aanwezig is en gepaard gaat met hevige braaksessies, gaat het waarschijnlijk om hyperemesis gravidarum. Er kunnen zich tevens ook complicaties als uitdroging en gewichtsverlies voordoen. Deze aandoening komt ongeveer bij 0.5 tot 2 procent...

Gebit tijdens de zwangerschap

Gebit tijdens de zwangerschap

Een oude volkswijsheid zegt; «Elk kind kost een tand». We kunnen je gerust stellen, mits een goede tandhygiëne is daar niets van aan. Het is belangrijk om je gebit tijdens de zwangerschap goed te verzorgen. Als gevolg van de hormoonschommeling heb je namelijk meer kans op ontstoken tandvlees. Ook ochtendmisselijkheid kan een boosdoener zijn en gevolgen hebben voor je gebit. Het tandvlees tijdens de zwangerschap Het is van belang om tijdens de zwangerschap de tanden regelmatig en goed te poetsen....

zweten bij zwangerschap

Zweten bij zwangerschap

Typische zwangerschapskwaaltjes, veroorzaakt door de vele verandering van je lichaam, zijn onder andere zwangerschapsmisselijkheid, rommelende darmen en ook zweten. Sommige vrouwen hebben het tijdens de zwangerschap vaak te warm en krijgen last van overmatig zweten. Vooral s ’nachts kan men plots hevig beginnen te transpireren. Dit heeft te maken met de lichamelijke en hormonale veranderingen die je als vrouw tijdens de zwangerschap ondergaat. De zweetklieren worden beter doorbloed waardoor ze meer zweet afscheiden. Zweten bij zwangerschap heeft echter ook een nuttige functie...

Ook interessant om te lezen

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT