Je hebt er veel over gehoord en gelezen en je denkt dat je er alles over weet. Maar hoeveel er ook over is geschreven en wat er ook wordt verteld, een bevalling meemaken is de meest echte ervaring. Het is typisch een eigen ervaring die bij iedereen anders is.
Eén doet het af met ‘dit kindje is de moeite meer dan waard geweest’ of ‘het is een pijn die je snel vergeet’. De ander vertelt in geuren en kleuren over het moeizaam proces. Als je zelf zwanger bent, denk je misschien ‘ach.. miljoenen vrouwen zijn mij voor geweest. Zo erg zal het niet zijn’ of ‘het is een fluitje van een cent’. Pas wanneer je in de verloskamer ligt te kreunen, dringt het allemaal goed tot je door. Pas dan ga je zelf de bevalling meemaken.

bevalling meemakenBevallingsmethoden

Dit klinkt niet erg aanmoedigend, maar een kindje op de wereld zetten, hoeft ook niet zo mysterieus en pijnlijk te zijn. Met de juiste methoden en een goede samenwerking tussen moeder en kind, kan het inderdaad een ‘fluitje van een cent’ worden.

Het kan een poosje duren vanaf de periode dat de baby aangeeft dat hij de baarmoeder wil verlaten tot de geboorte. Dit verschilt per zwangerschap. Meestal duurt het iets langer voordat het eerste kindje op de wereld is. Bij de volgende baringen verloopt het proces vlotter. Voor elke bevalling geldt dat de aanstaande moeder goed perst. Het juiste moment afwachten en de baby duwen in de juiste houding om via het baarmoederkanaal naar buiten te komen, is de kunst.

De bevalling meemaken

‘Zet kracht bij! Harder! Harder!’, hoor je de kreten uren nadat het allemaal voorbij is, nog nagalmen. Veel vrouwen kunnen het bevestigen, bij de baring komt een cursus positief denken goed van pas. Jezelf moed inspreken en het positieve inbeelden zijn de juiste metgezellen voor een succesvol baringsproces.

De uitstoot kan pas als de baarmoedermond voor ruim tien centimeter meegeeft. Dan is de pijn het meest intens. Dit is het moment om goed in te ademen, de lucht vast te houden en daarmee zo hard en stevig mogelijk te duwen.

De eerste keer heb je niet echt door hoe dat moet, maar uiteindelijk wordt het een intuïtief spel waarop je lichaam en spieren zullen inspelen. Het juiste duwtje kun je, je kindje op verschillende manier geven: half zittend, bukkend op de handen en knieën, liggend op de zij, in de hurkhouding en op de rug.

bevalling meemaken

De bevalling meemaken

Je hebt er veel over gehoord en gelezen en je denkt dat je er alles over weet. Maar hoeveel er ook over is geschreven en wat er ook wordt verteld, een bevalling meemaken is de meest echte ervaring. Het is typisch een eigen ervaring die bij iedereen anders is.

zwanger en depressief

Zwanger en depressief

Zwanger en depressief? Het lijkt een onmogelijke combinatie. Want wat als je medicijnen nodig hebt om je depressie het hoofd te bieden?

aankleedkussen

Aankleedkussen aankopen

Je bent van plan om een aankleedkussen aan te schaffen. Maar, waar dien je op te letten? Een aankleedkussen, wat is dat? Een aankleedkussen ondersteunt de baby en plaats je op de kast in de babykamer. Het wordt veelal gebruikt om de baby te wassen, kleren te verschonen of van een schone luier te voorzien. Ook kun je dit kussen “aankleden” met een badstof overtrek.

borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk combineren? Geen probleem!

Het combineren van borstvoeding en werk kan een uitdaging lijken. Ook het bespreken van borstvoeding of kolven op de werkvloer blijkt soms een drempel. Toch merken moeders dat het in de praktijk best mee valt. Meestal ga je weer aan het werk wanneer je baby drie maanden oud is en de borstvoeding goed op gang is. De sleutel tot succes blijkt een goede voorbereiding!

je huid

Hoe werkt je huid?

Je huid is het grootste en het enig zichtbare orgaan. Het weegt gemiddeld 4 kg en is de belangrijkste bescherming tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen.

Prenatale screening: geen verplichting

Je verwacht een kindje. Als toekomstige ouder wil je graag weten of je kindje gezond is. In België krijg je standaard enkele prenatale screeningstesten aangeboden. Deze kunnen meer informatie geven over je ongeboren kind. Precies daarom gaan veel ouders in op het aanbod. 

FreestyleSwingmaxi

De onschatbare waarde van moedermelk

Borsten worden ook wel aangeduid als borstklieren en deze produceren de moedermelk. Moedermelk is een levende substantie die verandert naargelang de toenemende behoeften en de ontwikkeling van je baby. Het bevat stamcellen, antistoffen en de smaak ervan verandert naargelang wat mama eet!

geboortekaartjes

Vertederende geboortekaartjes in unieke stijl

Als (aanstaande) ouders zijn er zoveel zaken die je moet regelen voordat de kleine geboren is. Gelukkig hebben jullie hier 9 maanden de tijd voor, zodat jullie wel de tijd kunnen nemen voor bijvoorbeeld het inrichten van de babykamer en het kopen van snoezige kleertjes.

emob4kids babies

Op reis met je baby? Enkele handige tips!

Heb je plannen om binnenkort op reis te gaan met jouw baby? Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn, zodat jullie ten volle van jullie vakantie kunnen genieten. Daarom zetten we hieronder enkele handige tips op een rijtje voor een ontspannen autovakantie. Wist je dat als je jouw kind van jongs af aan meeneemt op reis, deze later op een meer ontspannen manier zal reizen?

FreestyleSwingmaxi

Medela, de expert op het gebied van borstvoeding en moedermelk

Er bestaat geen twijfel over: borstvoeding geven is het allerbeste voor je kindje! Borstvoeding en moedermelk is de ideale voeding voor baby’s omdat het alle voedingsstoffen bevat die de baby in de eerste zes maanden van zijn leven nodig heeft om gezond op te groeien. Een baby heeft wanneer hij borstvoeding krijgt geen andere melk, voedsel, drank of zelfs water nodig.

Ook interessant om te lezen

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT