Voeding tijdens de zwangerschap
Een gezonde en evenwichtige voeding is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap is het toch iets waar we extra aandacht aan moeten besteden. Je hebt nu niet alleen energie nodig voor jezelf, maar ook voor de baby die aan het groeien is. Wat uiteraard niet wil zeggen dat je nu voor twee hoeft te eten. In dit artikel geven we jullie graag enkele tips mee over je voeding tijdens de zwangerschap.

Voedingsadvies  

Als je zwanger bent, is het belangrijk om voldoende water, fruit en groenten binnen te krijgen. Verkies vis en kip boven onder vlees. Probeer om zo weinig mogelijk snelle suikers binnen te krijgen, alsook alcohol en drugs.

Wat veel vrouwen denken is dat ze nu voor twee moeten eten. Dit is zeker niet het geval. De baby moet inderdaad voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maar wanneer je gewoon evenwichtig eet, zullen deze voldoende opgenomen worden. Gemiddeld eet je dus 2000 kcal per dag, naar het einde van de zwangerschap zal dit toenemen met een hoeveelheid van 300 – 400 kcal. Dit is een extra boterham of yoghurtje, maar zeker geen volwaardige maaltijden.

Vis & kaas  

Zoals hierboven al vernomen, raden we aan om zeker één keer per week vis te eten. Probeer vooral vette vissoorten te eten. In deze vetzuren zitten namelijk essentiële bouwstoffen voor de hersenen van het baby’tje.

Het wordt aangeraden om regelmatig of zelfs dagelijks kaas te eten. Kaas bevat namelijk veel calcium en vitamine D. Dit zijn twee essentiële stoffen die de baby nodig heeft tijdens de ontwikkeling.

Vegetarisch eten

Tijdens de zwangerschap kan je zeker nog vegetarisch eten. Houdt er dan wel rekening mee dat je deze voedingsstoffen op een andere wijze inneemt. Aangezien deze essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby.

Diëten

Vrouwen die tijdens hun dieet zwanger raken, worden aangeraden om dit voor die periode te stoppen. Aangezien je op dat moment zeker voldoende voedingsstoffen voor zowel jezelf als de baby binnen moet krijgen, is er geen mogelijkheid om dit te doen. Dit zou er enkel voor zorgen dat de baby zich niet ten volle kan ontwikkelen.

Voedingsinfecties tijdens de zwangerschap

Het is vooral belangrijk dat we tijdens de zwangerschap geen voedingsinfecties oplopen. Met name toxoplasmose en listeriose. Deze twee infecties kunnen een risico opleveren voor de baby. Toxoplasmose kan opgespoord worden in het bloed. Zo weet u direct of u hiervoor moet opletten of niet. Bij listeriose is dat jammer genoeg niet mogelijk, hiervoor moeten we dus goed opletten.

Vitaminen in de voeding tijdens de zwangerschap

Het is niet nodig om tijdens de zwangerschap systematisch vitaminen bij te nemen. Soms kan het wel nodig zijn om een extra kuur te nemen. Het kan ook al helpen om dagelijkse enkele producten op te nemen in het voedingsschema waar volgende voedingsstoffen in voor komen:

  • Foliumzuur: groene groente, volkorenproducten, zuivel – en vlees.
  • Vitamine D: zonlicht, zuivelproducten en vette vis.
  • Calcium: melk, kaas en yoghurt.
  • Ijzer: vlees, volkorenbrood, groenten en fruit.
Benieuwd naar welke voedingssupplementen interessant zijn om te nemen tijdens de zwangerschap? Op de website van Libelle Mama staat er een interessant artikel dat je meer uitleg geeft over de voedingssupplementen voor aanstaande mama’s.

Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Een gezonde en evenwichtige voeding is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap is het toch iets waar we extra aandacht aan moeten besteden. Je hebt nu niet alleen energie nodig voor jezelf, maar ook voor de baby die aan het groeien is. Wat uiteraard niet wil zeggen dat je nu voor twee hoeft te eten. In dit artikel geven we jullie graag enkele tips mee over je voeding tijdens de zwangerschap. Voedingsadvies   Als je zwanger bent, is het belangrijk om...

Peter en meter kiezen

Een goede meter en peter kiezen

Het meter- en peterschap heeft in de afgelopen tien jaar een sterke verandering gekend. Vroeger werden er familieleden gekozen om deze rol te vervullen, maar de laatste tijd beginnen steeds meer vrienden of vriendinnen van de ouders gekozen om het meter- of peterschap op zich te nemen. Dit lijkt misschien wel mooi, maar hoe kies je nu een goede meter/peter voor jouw pasgeborene? Wij helpen je een goede meter en peter kiezen. Een meter en peter kiezen, zo doe je...

Last van gezwollen enkels en voeten tijdens de zwangerschap

De meeste vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met gezwollen benen, enkels en voeten. Hoe komt het dat u overtollig vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap en wat moet u doen? Problemen tijdens de zwangerschap Het leven van een zwangere vrouw is niet altijd gemakkelijk. Ochtendmisselijkheid, brandend maagzuur… Een ander probleem waar veel vrouwen aan lijden, zijn gezwollen enkels en voeten tijdens de zwangerschap. Meer dan 50% van de zwangere vrouwen houdt vocht vast, vooral in het laatste trimester van...

chinese geboortekalender

Chinese Geboortekalender

Veel zwangere ouders maken er een sport van om te speculeren rond het geslacht van hun toekomstig kindje. Er wordt gemeten en gewogen, geanalyseerd en genoteerd. Naast de vele volkswijsheden is er ook een Chinees instrument dat het geslacht van je baby zou aantonen. De Chinese geboortekalender. De legende gaat als volgt: in de 13de eeuw na Christus leefde er een vooraanstaand Chinees geleerde die zich verdiepte in zwangerschappen en de daarmee gepaarde geslachtsbepaling. Bij de Chinese astrologie wordt vooral...

je huid

Hoe werkt je huid?

Je huid is het grootste en het enig zichtbare orgaan. Het weegt gemiddeld 4 kg en is de belangrijkste bescherming tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen.

Vaste voeding

Starten met vaste voeding: de Rapley-methode

Als je je baby voedt volgens de Rapley-methode, geef je al het voedsel in grove brokken. Hiermee kan je vaste voeding introduceren aan je baby. Kook en pureer de worteltjes niet, maar stoom de worteltjes en geef ze zo aan de baby. Op deze manier kan hij op een interessante manier verschillende vormen en texturen ontdekken. De baby kan ook beslissen hoe, wat en hoeveel hij eet. Wat is de Rapley-methode? Bij de Rapley-methode geef je binnen de eerste zes...

Borstontsteking

Borstvoeding tijdens een borstontsteking

Hoe moeilijk het ook is, als je een borstontsteking of mastitis hebt, kan je het beste doorgaan met borstvoeding geven. Maak jij je nog steeds zorgen? Hier hebben we de belangrijkste informatie en enkele handige tips verzameld. Mastitis: symptomen Een borstontsteking is een ontstekingsreactie in de borst die al dan niet gepaard gaat met een infectie. Dit is hoe je mastitis herkent: Tedere borsten Vermoeidheid Pijn op de borst Vermoeidheid Rode, harde zonde in de borst Grieperig gevoel Koorts Hoofdpijn...

Glimlach van de baby

De eerste glimlach van de baby

De meeste baby’s kunnen tussen de zesde en de achtste week na de geboorte lachen. Voor mama en papa is de eerste glimlach van de baby een onvergetelijk moment. Weet je trouwens dat er zelfs trucjes zijn om erachter te komen of een baby kan glimlachen? Jouw baby’s eerste glimlach Elke ouder wil graag de eerste glimlach van zijn of haar kind zien. Je hebt jouw kind vanaf het begin verzorgd en in de watten gelegd, maar herkent jouw kind...

bevalling meemaken

De bevalling meemaken

Je hebt er veel over gehoord en gelezen en je denkt dat je er alles over weet. Maar hoeveel er ook over is geschreven en wat er ook wordt verteld, een bevalling meemaken is de meest echte ervaring. Het is typisch een eigen ervaring die bij iedereen anders is.

3 tips

3 tips voor om te fietsen met je baby

Ben je zwanger, of net moeder geworden? Allereerst natuurlijk: van harte gefeliciteerd. Een nieuw leven is keer op keer een wonder. Je leven zal gaan veranderen, alles staat de komende jaren in het teken van je kindje.

Ook interessant om te lezen

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT